Hogyan mossunk kezet helyesen?

Elgondolkoztál már azon, hogy milyen fontos is a helyes kézmosás?!
Ugyanis nagyon sok múlhat azon, hogy a megfelelő technikát alkalmazzuk-e a kézmosások alkalmával. A kézmosás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, akár felnőttekről van szó, akár gyerekekről. Ha odafigyelünk, hogy kövessük a szabályait, akkor rengeteg betegséget elkerülhetünk, és baktériumoktól, kórokozóktól szabadulhatunk meg.
Persze a gyerekek esetében nehezebb dolgunk van a kézmosási szabályok betartásával, de manapság már számos vers és dal is létezik gyerekeknek, amelyek megtanítják őket a kézmosás fontosságára.
De milyen kézmosási szabályok léteznek?

A kézmosás szabályai

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a helyes kézmosás legfontosabb szabálya az alaposság. Használjunk antibakteriális szappant, illetve ha lehetőségünk van rá, akkor érintés nélküli szappanadagolót és csapot. Nyilvános helyeken a csapot, ha lehet, kéztörlő kendővel zárjuk el és az ajtó kilinccsel se érintkezzünk.

Kézmosás szabályai

Ezek mellett, ha lehetséges, ne viseljünk gyűrűt kézmosás közben. Illetve ne használjunk forró vizet, ugyanis a forró víz hatására a bőr pólusai kitágulnak, és így veszít a nedvességéből.

És most lássuk a helyes kézmosás menetét:

 1. Nedvesítsük be a kezünket.
 2. Kenjük be folyékony szappannal.
 3. Dörgöljük át alaposan a kezeinket, a kézfejet és a tenyeret, az ujjközöket, valamint a csuklót is, amíg a szappan nem kezd habzani. Ez tartson 20 másodpercig. – Itt egy kis érdekesség: ez pontosan annyi idő, amíg elénekeljük magunkban a „Boldog születésnapot” című dalt.
 4. Öblítsük le kezeinket langyos folyó víz alatt.
 5. Lehetőleg ismételjük meg a műveletet, mivel kutatásuk szerint az első kézmosás alkalmával a kórokozók csak egy részétől szabadulhatunk meg.
 6. A helyes kézmosás utolsó pontja a szárítás, amihez mindig tiszta, száraz törölközőt használjunk.

Mire érdemes még a szabályok mellett odafigyelni?

Abura Kids termékek

Hogy a tisztaság is gyerekjáték legyen

Tanácsok a helyes kézmosáshoz

Bizony a szabályok mellett van pár tanács, amit még érdemes megfogadni annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket és kórokozókat. Tudni kell, hogy a kezünk az egyik legveszélyesebb kórokozó hordozó, rengeteg dolgot fogunk meg és érintünk meg nap, mint nap. Sokszor egyértelműnek tűnik, hogy megmossuk utána a kezünket, azonban vannak helyzetek, amikor elsiklunk felette. Ezért oda kell arra figyelni, hogy a lehető legtöbbször mossunk kezet.

Itt van pár javaslat, mikor is érdemes kezet mosni:

 • Rögtön azután, hogy hazaértünk
 • Főzés előtt, és közben is
 • Étkezés előtt
 • Babák etetése előtt
 • A csecsemő pelenkacseréje előtt és után
 • Orrfújás, köhögés, tüsszentés után
 • WC használata után
 • Járművek igénybevétele után
 • Beteg ismerősök látogatását, vagy beteg emberekkel való érintkezést követően
 • Sebkezelés előtt és után
 • Szemét kidobását követően
 • Kontaktlencse kivétele berakása előtt
 • Fogmosást megelőzően
 • Állatsimogatás és kézből etetés után
Tanácsok a kézmosáshoz

Még egy érdekesség: A kézmosás világnapja

Tudtad, hogy a kézmosásnak is van külön világnapja?
Ezen a napon, azaz október 15-én hívják fel a figyelmet a kézmosás fontosságára. Először 2008-ban tartották meg ezt a napot az UNICEF kezdeményezésére, hogy ösztönözzék az embereket a megfelelő kézmosásra és a higiéniai szabályok betartására.  Az óvodában és iskolában is állandó témaként foglalkoznak vele. A kisgyermekeknek például versekkel és mesékkel próbálják elmagyarázni a kézmosás fontosságát.

Kézmosás világnapja

Abura Kids termékek

Hogy a tisztaság is gyerekjáték legyen
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: google
Malcare WordPress Security